gavranovicPођен је 1. септембра 1950. године у Босанском Новом (данашњи Нови Град). Исте године са родитељима се преселио у Бању Луку, у којој је одрастао, школовао се, стекао породицу, пријатеље и остварио каријеру. Oсновну школу, Средњу учитељску школу и Правни факултет завршио је у Бањој Луци.

У радној каријери обављао је многобројне послове у органима Градске управе Бањалука, Клиничком центру Бања Лука, Министарству унутрашњих послова и Министарству одбране бивше СР БиХ. Више пута именован је на значајне и одговорне функције, а – између осталих – обављао је послове секретара Секретаријата за инспекцијске послове и секретара Секретаријата за одбрану у градским органима, потом помоћника директора Клиничког центра Бања Лука за немедицинска питања, начелника Службе за спрјечавање и сузбијање криминалитета и руководиоца Службе за сузбијање привредног криминалитета у бившем ЦЈБ Бања Лука.

Биран је четири пута за одборника у Скупштини Града, а на општим изборима 2010. године и за посланика у Народној скупштини РС, али је тај мандат вратио и остао на дужности одборника у Скупштини Града Бања Лука и предсједника градског парламента. Дужност предсједника Скупштине највећег града Српске обављао је од 2000. до 2012. године, када је на локалним изборима 2012. године изабран за градоначелника Бање Луке.

Ожењен је, има два сина, унучад и многобројну породицу.