Жељка Цвијановић

Жељка Цвијановић

Рођена је 4. марта 1967. године у Теслићу, гдје је завршила основну и средњу школу.
Високо образовање започела је на Филозофском факултету у Сарајеву, потом наставила на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци и на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци.

Завршила је и специјалистички студиј из области дипломатско-конзуларног права, на тему „Међународно-правни положај Европске уније“.

Радила је као наставник и професор енглеског језика, а након тога као виши преводилац и асистент у Мониторинг мисији Европске уније у БиХ.

Од фебруара 2006. године обављала је функцију савјетника предсједника Владе Републике Српске за европске интеграције и сарадњу са међународним организацијама, а након тога изабрана је за шефа Кабинета предсједника Владе Републике Српске.

Руководила је Јединицом за координацију и европске интеграције и била је стручни члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске.
На положај министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске изабрана је 29. децембра 2010. године.

Функцију предсједника Владе Републике Српске преузела је 18. децембра 2014. године и била је прва жена која је обављала дужност предсједника Владе Републике Српске.
Након побједе на Општим изборима 2018. године изабрана је за предсједника Републике Српске.
Дужност предсједника Републике Српске званично је преузела 19. новембра 2018. године.
Удата, мајка двоје дјеце.

Тагови:

Постаните члан

Заједно можемо све!