Кутлешић Стевић: Цијела Српска обухваћена рехабилитацијом

Кутлешић Стевић: Цијела Српска обухваћена рехабилитацијом

Одборница СНСД-а и пулмолог Снежана Кутлешић Стевић гостујући у јутарњем програму РТРС-а рекла је да је цијела Српска обухваћена бесплатном рехабилитацијом од вируса корона.
Истиче да поједини пацијенти након преболијевања короне буду у лошој психофизичкој кондицији, са нарушеном функцијом плућа. Суочавају се и са дуготрајним посљедицама.
– Код одређеног броја пацијената, поготово оних који су лијечени уз подршку механичке вентилације или респиратора, након прележане инфекције, заостану значајни функционални проблеми, како респираторног система, тако и мишићно-коштаног. Због тога је пост-ковид рехабилитација изузетно значајна за ове пацијенте и њихов што бржи и потпунији опоравак, те враћање у животне и радне процесе – наглашава Кутлешић Стевић.
Пацијенти без обзира на врсту лијечења, имају одређену врсту тегоба.
– Пацијенти који су преболили ковид у болницима имају право на рехабилитацију. Пацијенти имају двије могућности лијечења. Пулмолошка рехабилитација на два начина – један је дневна болница за пацијенте који и даље имају тегобе дисања, кратак дах, надражајни кашаљ, а други за пацијенте који су лијечени у болницама и она траје 28 дана – објашљава др Сњежана Кутлешић Стевић, пулмолог.
Каже да је циљ постигнут уколико се тегобе смање и пацијенту се побољша квалитет живота.

Тагови:

Постаните члан

Заједно можемо све!