Састанак – о стању у бањалучким вртићима

Састанак – о стању у бањалучким вртићима

Пројекат “Нула дјеце на листама чекања за вртић” један је у низу пропалих пројеката актуелне градске администрације у Бањалуци, будући да је ове године у јавне вртиће у овом граду уписано свега 417 малишана, а да је чак 1.090 њих који испуњавају услове остало на листи чекања.

Тако родитељи немају другу опцију него да дјецу упишу у приватне вртиће.

Овдје треба узети у обзир да то није коначна бројка оних који би похађали јавне вртиће јер је много родитеља који из одређених разлога нису конкурисали.

Бањалучка градска администрацијама хвали субвенцијама за родитеље чија дјеца похађају приватне вртиће, али да нигдје не спомињу да те исте субвенције једва покрију најновије поскупљење услуга приватних вртића.

Најаву од прије неколико мјесеци да ће повећати субвенције – очигледно су заборавили. Тако боравак дјеце у приватним вртићима родитеље кошта готово дупло више у односу на боравак у јавним.

Највећа потреба за новим вртићима је у насељима Борик, Лазарево, Обилићево и Старчевица, гдје је и највећи број најмлађе популације.

Једино рјешење за смањење листе чекања за јавне вртиће јесте изградња нових вртића или, евентуално, адаптација градских простора.

“о би градска администрација морала да стави на своју листу приоритета како би била омогућена једнака права сваког дјетета, али и бар донекле био растерећен кућни буџет родитеља у Бањалуци.

Тагови:

Постаните члан

Заједно можемо све!